Cerrahpaşa Tıp Fakültesine ait binaların yenilenme projesinin akıbetine ilişkin

İstanbul’un ve ülkemizin en önemli tıp fakültelerinin başında gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bir eğitim kurumu olarak kökeni İstanbul Tıp Fakültesi gibi; 14 Mart 1827’de açılan ve adına kısaca Tıphane denilen Tıphane-i Amire’ye dayanmaktadır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin tarihine bir eğitim kurumu olarak bakıldığında, mekânsal bağın ötesinde artık 1827’den bugüne kesintisiz bir süreklilikle ulaşan, planlı ders programlarına sahip, uzmanlarca verilen dersler ve bu eğitimin sonunda verilen uluslararası kıymete sahip bir diplomaya dayalı bir tıp eğitiminden söz edilebilir. 14 Mart 1827’de açılan Tıphane’den itibaren giderek daha sistemli bir düzene ulaşan tıp eğitimi, kesintisiz olarak gelişmiş, aynı kaynaktan beslenerek zaman içinde İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerine evrilerek günümüze kadar gelmiştir.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 9/5/2018 tarih ve 7141 sayılı ‘Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak yeni kurulan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bünyesine alınmıştır.

Günümüzde, binaların depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yerinde yenilenmesi projesi başlatılmıştır. Ancak 2022 yılı itibariyle, proje tamamlanamadığı gibi inşaatlarda yavaşlama ve hatta durma gözlenmektedir. Bu da İstanbul başta olmak üzere tüm ülkeye sağlık hizmeti veren Fakülte’nin hizmet sunumunda aksamalara yol açma riski taşımaktadır. Bir an evvel gerekli bütçenin ayrılarak; sağlık hizmeti ve eğitimin niteliğini düşüren, çalışanların can güvenliğini tehdit eden harap durumdaki hastane binaları ivedilikle yerinde yenilenmelidir. Bu çerçevede;

  1. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yerinde yenilenme projesi ne aşamadadır?
  2. Projenin bitiş tarihi ne zamandır?
  3. Projede yaşanan yavaşlama ve kimi inşaatlardaki durmanın gerekçesi nedir?
  4. Proje için ayrılan bütçe ne kadardır?
  5. Projenin özellikle yavaşlatıldığı yönündeki iddialar doğru mudur?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-65288s.pdf