İstanbul Atatürk Kültür Merkezinin son durumuna ilişkin

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu tarafından Anayasanın 98 inci ve İçtüzüğün 96 ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

1969 yılında Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olarak İstanbul Taksim Meydanı’nda inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 1307 kişilik büyük salon, 502 kişilik konser salonu, 296 kişilik tiyatro salonu, 190 kişilik küçük sahne, 206 kişilik sinema salonu, üst katlarda büyük bir sergi salonu ve teknik altyapısıyla dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmet vermekteydi. Atatürk Kültür Merkezi bu kapasitesiyle İstanbul Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası’nın daimi sahnesi olarak İstanbulluların kültür sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapan çok önemli bir kültür merkeziydi.
2005 yılında bakanlığınızca yıkılması önerilen Atatürk Kültür Merkezi, 2007 yılında İstanbul 2 Nolu KorumaKurulu kararıyla 1. Grup Kültür Varlığı olarak tescil edildi ve yıkım yapılmadı.
31 Mayıs 2008 tarihinde perdelerini tadilat gerekçesiyle kapatan Atatürk Kültür Merkezi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve 2012 yılında da Sabancı Holding tarafından yenileme protokolleri yapıldığı. bu protokollere uyulmadığı; 2013 Gezi Olayları döneminde kolluk güçlerince karakol olarak kullanıldığına dair haberler basında yer aldı. Atatürk Kültür Merkezi 2008 yılından bu yana açılamadı. Bakanlığınız tarafından 2008’den bu yana çeşitli tarihlerde tadilat tamamlanacak ve Atatürk Kültür Merkezi açılacak denmiş, ancak söylenen tarihlerde Atatürk Kültür Merkezi açılmamıştır.
Bu noktalardan hareketle:

  • Atatürk Kültür Merkezi’nin son durumu nedir? Ülkemizin en önemli kültür merkezini çürümeye mi terk ettiniz?
  • Atatürk Kültür Merkezi’nin tadilatı için perdelerini kapattığı tarihten bu yana yapılan tadilat çalışmaları nelerdir?
  • Atatürk Kültür Merkezi içerisinde faaliyet gösteren ve tadilat nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi’nden çıkmak zorunda kalan Devlet Operası, Balesi, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni
  • Orkestrası, koro ve toplulukları nerelere taşınmıştır? Taşınılan bu binalar için bugüne kadar ödenen kira bedeli ne kadardır? Kiralama yapılan binaların sahipleri kimlerdir? Taşınılan binaları gösterilere uygun hale getirmek için yapılan tadilat masrafları ne kadardır?
  • Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi binası içerisinde faaliyet gösteren Devlet Operası, Devlet Balesi, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni Orkestrası, Koro ve toplulukların ayrı ayrı olmak üzere aylık gösteri sayısı ve bu gösterileri izleyen seyirci sayısı kaçtır? Saydığımız kurumlar Atatürk Kültür Merkezi binasından çıktıktan sonra yine ayrı ayrı olmak üzere kapatılanlar var mıdır?
  • Taşınmalarından sonra yeni yerlerinde gösterilerine devam eden kurumların yeni yerlerinde ayrı ayrı olmak üzere aylık gösteri sayıları ve bu gösterileri izleyen seyirci sayısı kaçtır?
  • Atatürk Kültür Merkezi’nin kapatıldığı 31 Mayıs 2008’den bu yana, İstanbullular’a hizmet vermek üzere bakanlığınız tarafından inşa edilmiş yeni kültür merkezleri var mıdır? Bunların teknik altyapısı ve kapasiteleri nelerdir?
  • Bakanlığınıza bağlı olarak faaliyet gösterirken 2003 yılından bu yana çalışmalarına son verilen kültür ve sanat kurumları var mıdır? Bu kurumlarda görevlerine son verilen kadrolu sanatçı, idari personel sayıları son 5 yıl itibariyle kaçtır? Bu kurumlarda kadrolu olarak faaliyet gösteren sanatçı, teknik personel sayıları ne kadardır?
  • Atatürk Kültür Merkezi’nin açılmama sebebi sanatın ve sanatçının muhalif tavrına olan tahammülsüzlüğünüz müdür?
  • Atatürk Kültür Merkezi’ni ne zaman açacaksınız?

https://www2.tbmm.gov.tr/d25/7/7-2141s.pdf