Elektrik kayıp kaçak bedelinin tüketiciden tahsiline ilişkin

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplanmasını, Anayasamızın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

Tüketicilerden haksız olarak tahsil edilen kayıp-kaçak bedeline ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun vermiş olduğu 21.05.2015 tarihli 2014/679 sayı 17 Aralık 2014 tarihli kesinleşen karara göre; Elektrik hatlarında elektrik nakli esnasında oluşan kayıptan ve elektriğin fiilen çalınmış olmasından ötürü ortaya çıkan kaçaktan tüketicilerin sorumlu tutulamayacağı açıktır.
Son günlerde ulusal basında ve tv kanallarında sunulan haberlerde kayıp kaçak bedelinin Yargıtay tarafından haksız bulunması üzerine elektrik şirketlerinin bu bedeli ismini değiştirerek “teknik ve teknik olmayan kayıp bedeli” adı altında tüketicilerden tahsil etmek üzere Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’ndan izin aldığı bilgileri yer almaktadır.
Bu çerçeveden hareketle;

  • Elektrik nakli esnasında oluşan kayıplar ile elektriğin fiilen çalınmasından kaynaklanan ve kamuoyunda “kayıp kaçak bedeli” olarak bilinen elektrik kaybı yüzde kaçtır?
  • Elektrik nakli esnasında oluşan kayıplar ve elektriğin fiilen çalınmasından kaynaklanan kaçakları engellemek kimin görevidir?
  • Elektriğin fiilen çalınmış olmasının, yani kaçak kullanılmasının nedeni nedir? Elektriğin kaçak kullanılmasının önlenmesi kimin görevidir? Bu görevi yerine getirmemek, sorumlu olan kurumun görevini yerine getiremediğinin bir göstergesi midir?
  • Kayıp kaçak bedeli veya yeni adıyla teknik ve teknik olmayan kayıpların oluşması nedeniyle uğranılan zararı, kullandığı elektriğin bedelini düzenli olarak ödeyen yurttaşın faturalarına yüklemek, sorumluluklarını yerine getiren ve elektriği çalmayan vatandaşı cezalandırmak anlamına gelmez mi?
  • Yargıtay’ın “kayıp kaçak bedeli tüketiciye yüklenemez” nihai kararına rağmen, mahkeme kararlarını uygulamak yerine söz konusu bedelin isminin değiştirilerek teknik ve teknik olmayan kayıp bedeli adı altında tahsil edilmeye çalışılması hukukun arkasından dolaşmak, yasaları yok saymak değil midir?
  • Elektrik şirketlerinin, Yargıtay’ın haksız bulduğu bir bedeli başka bir isimle tahsil etmesi ve tüketicilerden haksız kazanç sağlaması uygulamasına izin verecek misiniz?
  • Bakanlığın görevi faaliyet alanları konusunda kamuyu gözetmek ve korumak değil midir?
  • Elektrik dağıtım şirketlerinin nihai tüketicilerden kararın verildiği ana kadar tahsil etmiş oldukları ve haksız olduğu meşrulaşan bedeller tüketicilere iade edilecek midir? Bu iade hangi koşullarda sağlanacaktır?

https://www2.tbmm.gov.tr/d25/7/7-1446s.pdf