2015-2016 eğitim öğretim yılında yapılacak özel okul desteğine ilişkin

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

2015-2016 Eğitim Öğretim yılının başlayacağı 15 Eylül tarihi yaklaşırken, ulusal basında, Bakanlığınızın 2015 Özel Okul Desteği ücretlerine zam yaptığı; bu eğitim öğretim döneminde çeşitli Kademelerde 350 bin öğrenci için Özel Okul Desteği verileceği haberleri basında yer almaktadır.
Her eğitim dönemi başladığında ilk ve orta dereceli okullarda, merkezi bütçeden yeterli pay ayrılmadığı için “yeterli personel olmaması nedeniyle temizlik, tamirat, boya badana ihtiyaçlarının görülememesi, vb.” gibi sorunlarda ülke gündemine gelmektedir. Bakanlık tarafından okullardan kayıt sırasında ücret alınmayacağı açıklanmakta; ancak okullara bütçe ve kadro gönderilmediği için, okul yöneticileri okulun zorunlu ihtiyaçlarını gidermek adına bütçe yaratmak için velilerden kayıt sırasında “bağış” adı altında para talep etmek zorunda kaldığından velilerle, okul müdürleri karşı karşıya gelmektedir. Bununla birlikte zorunlu ihtiyaçlar bakanlığınız tarafından karşılanmadığından okul müdürleri bölge belediyeleriyle ilişkiye girmek, onlardan bir anlamda hizmet dilenmek zorunda kalmaktadır. Belediyeler içinse bütçelerinde böyle bir harcama kalemleri olmamasına rağmen, eğitim sürmesi için bu harcamayı yapmak zorunda olmaları sorunu ortaya çıkmaktadır.
Bu noktalardan hareketle;

  • 2015-2016 eğitim öğretim yılında hangi eğitim kademelerinde kaç öğrenciye, kaç Türk Lirası özel okul desteği ödemesi yapmayı planlıyorsunuz?
  • 2015-2016 eğitim öğretim yılında, sizin belirlediğiniz kategorilerde, her kategori için ayrı ayrı olmak üzere, kaç öğrenci destek almaya hak kazanmıştır? Bunların kaçına destek veriyorsunuz?
  • Aynı kategoride olan ve bazılarına verip, bazılarına vermediğiniz destek, eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyip, haksız rekabet yaratmıyor mu?
  • MEB okullarında zorunlu ihtiyaçların karşılanması için kaç personel ihtiyacı vardır? Bu ihtiyacın kaç tanesi için kadrolu personel tahsisi yapılmıştır? Kadrolu personel verilmemiş okul varsa, bu okullar bu ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli personeli hangi yollarla bulmuştur? Bu personellerin sosyal güvenceleri var mıdır?
  • Özel okul desteği adı altında harcayacağınız bütçe, devlet okullarının ıslahı, yeni derslikler açılması, atanamayan öğretmenlere yeni kadrolar açılması konusunda harcansa daha verimli bir eğitim politikası izlenmiş olmaz mı?
  • İstanbul’da 50-60 kişilik sınıflarda ikili ve hatta bazı okullarda üçlü öğretim olarak gerçekleşen eğitimin, 30 kişilik sınıflarda tekli eğitime dönüştürülmesi için yapılması gereken yatırım tutarı ne kadardır?
  • Asıl işi eğitim olan okul müdürlerinin mesailerini eğitime ayırmaları yerine, okulun eksik bütçesini toplamak için başka alanlara yönelmeleri, onların verimli bir şekilde eğitim öğretim faaliyeti yürütmelerine engel oluşturmakta mıdır?
  • Okulların zorunlu ihtiyaçlarının bakanlık tarafından merkezi bütçeden karşılanması gerekirken, bunun okul müdürleri tarafından farklı yollarla (belediyeler, ailelerden toplanan bağışlar vs.) toplanmak zorunda bırakılması kurum onurunu zedelemekte midir?
  • Özel Okul Desteği uygulamanız; 13 yıllık iktidarınız döneminde, birbirine taban tabana zıt sistem değişiklikleriyle, milli eğitim sistemini içinden çıkılamaz hale getirmek, öğrencileri devlet okullarından uzaklaştırmak, öğrencisi olmayan milli eğitimi rahatça yönetmek ve böylece eğitimi tamamen paralı hale getirmek üzerine kurgulanmış eğitim politikanızın bir parçası mıdır?

https://www2.tbmm.gov.tr/d25/7/7-1660s.pdf