Tarikat ve cemaatlere ait yurtların denetimine ilişkin

Tarikat ve cemaatlere ait yurtların denetimine ilişkin

Eğitim hakkı anayasa ile güvence altına alınmış haklar arasındadır. Ancak bu hakkın kullanımında fırsat eşitliğinin gözetilmesi ve sağlanması da devletin görevidir. Eğitim hakkının güvence altına alınması ancak öğrencilerin barınma hakkının sağlanması ile mümkün olacaktır. Ancak ülkemizde, özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin de etkisiyle, barınma sorunu çözülemediği için öğrenciler ya eğitim haklarından yararlanamamakta ya da maddi gerekçeler ile ailevi ve toplumsal baskılar ile cemaat ve vakıfların yasal ya da kimi zaman kaçak bir şekilde işlettikleri yurtlara mecbur bırakılmaktadır. Eğitimde barınma hakkı her kademede ve üniversite eğitiminde, çocukların, gençlerin ve ailelerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun başlıklarından birisidir. Barınma sorunu köklü bir çözüme kavuşturulmadıkça; 2016 yılında Aladağ’da yaşanan ve 11 orta öğrenim gören kız öğrenci ile bir bakıcının hayatını kaybettiği yurt yangını faciası, Antalya’da İlim ve Kültür Derneği’nin Erenköy tarikatına kiraladığı kaçak öğrenci yurdunda denetimsiz bir şekilde çalıştırılan personelin üniversite öğrencisi 18 yaşındaki Mehmet Sami Tuğrul’u satırla vahşice katletmesi ve son olarak da ailevi baskılar sebebiyle cemaat yurdunda kalmaya zorlandığı için hayatına son veren Enes Kara’nın vefatı gibi toplum vicdanını derinden yaralayan faciaların önü alınamayacaktır. Sosyal devlet ilkesinin bir yansıması olarak devlet, tüm öğrencilere çağdaş ve sağlıklı şartlarda barınma imkânı sağlamakla yükümlüdür. Ancak son 20 yılda, bu yükümlülük gerektiği gibi yerine getirilmemekle birlikte, barınma hizmeti sağlama yükümlülüğü adeta cemaat ve vakıflara devredilmiş durumdadır. Neredeyse her il ve ilçede yöre halkınca bilinen ve cemaatler ve vakıflarca kaçak bir şekilde işletilen yurtların varlığı, bu durumu doğrular niteliktedir. Bu çerçevede;

  1. Son 10 yılda, kaçak yurt ve cemaat evi işletildiği gerekçesi ile gerçekleştirilen denetim sayısı kaçtır? Bu denetimler sonucunda verilen adli ve idari cezalar nelerdir?
  2. Kaçak bir şekilde cemaat ve vakıflarca işletilen yurtlara ve cemaat evlerine ilişkin son 10 yılda Bakanlığınıza ya da diğer ilgili resmi kurum ve kuruluşlara yapılan ihbar sayısı kaçtır? Bu ihbarlar nasıl neticelenmiştir?
  3. Ülkemizde cemaat ve vakıflarca işletilen yurt ve cemaat evi sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?
  4. Bu yurtlarda ve cemaat evlerinde kaç öğrenci barınmaktadır? Cemaat ve vakıflarca işletilen yurtlarda ve cemaat evlerinde barınan öğrencilerden kaçı KYK yurdunda barınma başvurusunda bulunduğu halde hak kazanamamıştır?
  5. KYK yurtlarında manevi rehber/danışman adı altında görev yapan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin mezun oldukları bölümlere göre dağılımı nasıldır? Bu kişilerin kaçı psikoloji ya da psikolojik danışma ve rehberlik bölümü mezunudur?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-57430s.pdf