Sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılma iddialarına ilişkin

İstanbul/Esenyurt-Kıraç bölgesinde bulunan Pressan Madeni Eşya A.Ş. Fabrikası’nda çalışan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi emekçiler, sendikaya üye olup sendikal örgütlenme faaliyeti yürüttükleri için işten çıkarılmıştır. İşten çıkarmalarda işverence öne sürülen gerekçe ise “üretimde daralma” olmuştur. Ancak fabrikada uzun yıllar alın teri ile emek veren emekçilerin, işçi temsilcilerinin sendikal faaliyetlerin yoğunlaşmasının ardından işten çıkarılması, öne sürülen gerekçenin gerçekçi olmadığını, esas gerekçenin sendikalaşmanın önüne geçmek olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İşten çıkarılan emekçilerin performanslarına, iş ahlaklarına dair hiçbir sorun yokken yaşanan bu işten çıkarmaların başlıca gayesinin sendikal örgütlenme gücünü kırmak ve sendikal örgütlenmeye yakın duran emekçilerin gözlerini korkutmak olduğu açıktır. Bu çerçevede;

  1. İstanbul/Esenyurt-Kıraç bölgesinde bulunan Pressan Madeni Eşya A.Ş. Fabrikası’nca son 2 yılda işten çıkarılan personel sayısı kaçtır? İşte çıkarılan bu kişilerin kaçı herhangi bir sendika üyesidir?
  2. İşten çıkarılan kişilerin işten çıkarılmasında kullanılan işten çıkarma kodu kaçtır?
  3. İstanbul/Esenyurt-Kıraç bölgesinde bulunan Pressan Madeni Eşya A.Ş. Fabrikası’nda son 2 yılda gerçekleştirilen işten çıkarmalarda kullanılan KOD-29 sayısı kaçtır?
  4. İlgili işverence gerçekleştirilen işten çıkarmaların sendikal örgütlenme gücünü kırma amacıyla gerçekleştirildiği iddiası doğru mudur? Bu iddianın doğruluğunu araştırmak için Bakanlıkça bir inceleme, denetim ya da soruşturma gerçekleştirilmesi düşünülmekte midir?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-66863s.pdf