TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında CHP ve MHP’liler arasında, “Ak Parti, MHP’yi yutar mı yutmaz mı?” tartışması yaşandı.

CHP’li Ali Şeker teklifin tümü üzerine yaptığı konuşmasında, Anayasa değişikliği konusunda ortak yürütülen çalışmaya gönderme yaparak, Ak Parti’nin düne kadar ayaklar altına aldığı milliyetçiliği bugün bayrak yaptığını öne sürdü.

Ak Parti’nin bugüne kadar kimi partileri yuttuğunu örnek gösterirken Numan Kurtulmuş’u örnek veren ardından da Tuğrul Türkeş’in Ak Parti’ye katılım sürecini anlatan Şeker, “Yani en son da maalesef MHP yutuluyor. Dünyanın her yerinde de bu böyle olmuş. Diğer partiler, irili ufaklı partiler yok edilmiş ve tek partiye doğru olay götürülmüş” ifadelerini kullandı.

Şeker’e yanıt vermek üzere söz alan MHP’li Mehmet Parsak, “MHP’nin yutulmaması konusunda Sayın Şeker’in hassasiyetine teşekkür edilebilir ama” deyince, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den gelen, “yenilir yutulur tarafınız yok zaten” esprisi salonda gülüşmelere yol açtı.

Parsak ise MHP kurulduğunda olan AP, DYP, ANAP gibi partilerin artık bulunmadığını belirterek, “Bugün Ak Parti var yarın olup olamayacağını tarih gösterir. Ama MHP, inşallah 50 yıldır olduğu gibi bundan sonra da olacaktır” dedi. MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in, “Şayet CHP kurucu Genel Başkanı Atatürk’ün çizgisinden sapmasaydı MHP’yi kurmazdım” sözlerini anımsatan Parsak, bu sözlerine CHP’lilerden, “eyvah eyvah” tepkisi gelmesi üzerine, “MHP’nin bir başka parti tarafından yutulacağı iddiasında bulunursanız ben de misliyle mukabele etme durumunda kalırım” ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bunun üzerine, Tuğrul Türkeş’in Ak Parti’ye katılım süreci ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarını anımsatarak, “Geçen yaz ne konuştuk, bugün ne noktadayız. Bu konuda en son söz söylenecek parti CHP’dir” karşılığını verdi. Özel CHP’liler olarak seçim bölgelerinde mesailerinin çoğunu MHP seçmenlerini telkin etmek, sakinleştirmek ve itidal tavsiye etmekle geçirdiklerini söyledi.

‘Yörünge değişikliği’ atışması

HDP’li Meral Daniş Beştaş, konuşmasında, anayasa değişiklik teklifinin, MHP’nin 2013’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda ileri sürdüğü ‘tekçilik’ tezlerinin tümünü kabul ettiği, MHP’nin de Ak Parti’nin başkanlık sistemini kabul ettiği bir pazarlık neticesinde oluştuğunu öne sürdü. Beştaş, “Bu bir yörünge değişikliğidir, siyasi altüst oluştur ve dün yapılan eleştirilerin tümü rafa kaldırılmıştır, hem Sayın Parsak, ‘seçilmiş krallık’ lafını geri almış hem Sayın Cumhurbaşkanı diğer MHP’ye ilişkin eleştirilerini geri almış, anlaşmışlar ama bu yetmez. 4 parti lazım, 79 milyon insan lazım, herkesin katılımına açmamız lazım diyorum” dedi. Beştaş’a yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Gönül dört partinin bir arada yapmasını isterdi, mümkün olmadı, denendi. siyaset mümkünün sanatı. Partiler bir araya gelirler, usulleri çerçevesinde müzakere ederler. Esasen, partiler bir konuda bir araya geliyorlar, aynı parti çatısı altında buluşmuyorlar. Elbette, birbirlerine ilişkin eleştirileri olacaktır. Uzlaşma dediğimiz husus, belli konularda sınırlı, başlığı belli bu konularda uzlaşmaktır” ifadelerini kullandı.

‘Siz birbirinizi mutlu ediyorsunuz’

Yeniden söz alan Beştaş ise “Eğer bölünme hayaleti ve riski varsa bu tip tehlikelerin panzehri her zaman hak ve özgürlüklerin genişletilmesidir, büyütülmesidir. Yoksa aranızı bozmak gibi bir niyetim yok, gayet iyisiniz. Yani, Başbakan dün demişti ki; ‘Virgülü bile değiştirmeyiz aman’. MHP mutlu olmaya devam etsin diye. Siz birbirinizi mutlu ediyorsunuz parti olarak, yolunuz açık olsun diyeceğim ama halklar lehine, Türkiye toplumu lehine değil bu ittifak. Bizim derdimiz o, biz de onu değiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Bahçeli’nin başkanlık saydırmaları’

Tartışmaya dahil olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Eleştirilerin dozları değişebilir. Ama, CHP açısından AKP’yle MHP’nin birbiri hakkında yaptıkları eleştirilerdeki gibi bir kırılmanın CHP’nin kurulduğu günden bugüne siyasi tarihinde bu boyutta bir şey olmadığını temin ederim” dedi. Özel, “MHP ve özellikle Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili sadece AKP’ye yönelttiği eleştirilerle bizim AKP’yle partili Cumhurbaşkanlığı konusunda anlaştıkları duyumu üzerine söylediğimizde hakarete varan söyledikleri şeylerle ilgili bir çalışma yapıyorum. İlk iki cildi bitti, üçüncü cildindeyiz” dedi.

Çalışmanın, ‘Bahçeli’nin başkanlık sistemine saydırmaları’ başlığını taşıyacağını söyleyen Özel, konuşmasında MHP’ye şu uyarıda bulundu: “AKP’nin mevcut taslağa bakıldığında, Anayasa’yı MHP ile birlikte değiştirip Anayasa değiştikten sonra uyum yasalarını ve iç tüzüğü kendi salt çoğunluğuyla yapmayla ilgili bir gayreti ve o konuda MHP’ye karşı masada kazanılmış taktik bir üstünlük olduğu görülüyor. MHP’nin kendisini imha projesi anlamına gelebilecek bu konuya anayasada bir güvence arayacağı noktasında vicdanlarına saygı duyuyorum; maddeler geldiğinde MHP ne yapacak göreceğiz.”

Kaynak: Milliyet