MEB tarafından yayınlanan bir kitaba ilişkin

Aşağıda yer alan sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ve http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerik-id=2626 adresi üzerinden de erişilebilen, Anadolu İmam Hatip Liseleri için “Fıkıh Okumaları” adlı kitabın 4. Ünitesi’nde “İslamda Aile” başlığı altında evlilikle ilgili hükümlere yer verilmiştir.
Kitabın 101. Sayfasında evlenme akdinin nasıl kurulduğuna ve nikâh akdinin şartlarına ilişkin hususlara değinilmiştir. Evlenme ehliyetiyle ilgili “başkalarının izin ve onayına ihtiyaç olmadan evlenebilme ehliyetine sahip olmak” denilerek, Hanefi mezhebine göre akıllı ve buluğa ermiş herkesin evlilik konusunda tam ehliyete sahip olduğu ve evlilik akdinin bizzat kendileri tarafından yapılabileceğine dair hükümlere yer verilmiştir.
Kitapta konu anlatımında yazılı olan bu husus 101. Sayfada sağ alt köşede yer alan görselle de öne çıkarılarak “Akıllı ve buluğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini bizzat kendisi yapabilir” ifadesiyle pekiştirilmiştir. Bu ifade 2 Ocak 2018 tarihinde kamuoyunda yer bulan Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinde verilen “nikah” ve “buluğ” tanımları ile birlikte düşünüldüğünde çocuk evliliklere izin veren, teşvik eden bir ifadedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan tanıma göre nikah için gereken şartlar arasında buluğ çağına girmek yer alırken buluğ için yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nca “Bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir… İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir” ifadeleri kullanılmıştır. Yani bahse konu Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve arkadaşlarının yazarı olduğu “Fıkıh Okumaları” kitabı vasıtası ile Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine bir anlamda kız çocuklarının 9, erkek çocuklarının 12 yaşından itibaren evlenebilecekleri görüşü aktarılmakta, bu da ülkemizin önemli toplumsal sorun alanlarından biri olan çocuk evlilikleri meşrulaştıran bir tavra yol açmaktadır.
Bu çerçeveden hareketle;
1. İlgili kitap bugüne dek kaç adet basılmıştır?
2. gov.tr uzantılı resmi web sitesinden de kamuoyunun erişimine açık olan “Fıkıh Okumaları” kitabı basıldığı günden bugüne dek kaç okulda, kaç öğrenciye okutulmuştur?
3. İlgili kitapta yer alan “Akıllı ve buluğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyete sahip olup evlilik akdini bizzat kendisi yapabilir” ifadesinde yer alan buluğ ifadesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan “buluğ” tanımı ile birlikte düşünülürse, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine “kız çocukları 9, erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir” görüşü mü aktarılmaktadır?
4. Çocuk evlilikleri meşrulaştıran bu ifadelerin yer aldığı ilgili kitabın toplatılması düşünülmekte midir yoksa okutulmaya devam mı edilecektir?
5. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okutulan kitaplar arasında “Fıkıh Okumaları” kitabında yer alan ifade gibi çocuk evlilikleri meşrulaştıran ifadeler bulunan başka kitaplar var mıdır? Bu tür kitapların bulunup bulunmadığına ilişkin şimdiye dek herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Çocuk evlilikleri meşru kılmaya yönelik bu tür yayınların tespit edilerek ayıklanması için herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

https://www2.tbmm.gov.tr/d26/7/7-23036s.pdf