Kanser tedavisinde yaşanan sorunlara ilişkin

Kanser tedavisinden ücretsiz olarak yararlanılamaması ile tedavide kullanılan ilaçların ruhsatlandırılmamasından kaynaklanan sorunlara ilişkin

16 yıllık tek başına AKP iktidarının sağlık alanında yarattığı tahribatların başında sağlık hizmetinin ticarileşmesi ve halkın nitelikli sağlık hizmetine erişiminin zorlaşması gelmektedir. Özellikle günümüzde kanser hastalığının görülmesinde yaşanan korkutucu artış, önleyici ve iyileştirici sağlık hizmetlerinin önemini daha da artırmış; bu hizmetlerin sosyal devlet ilkesi gereğince ücretsiz ve tüm vatandaşları herhangi bir ayrım gözetmeksizin kapsayacak şekilde sunulmaları gerekliliğini ortaya koymuştur. AKP de özellikle seçim dönemleri öncesinde sıklıkla “ücretsiz kanser tedavisi” başlatacağı yönünde vaatlerde bulunmaktadır. Ancak hukuki mevzuat ve sağlık hizmetlerinde yaşanan aksamalar, ilaçlara erişimde karşılaşılan sıkıntılar bu vaatlerin gerçeğe dönüşemediğini göstermektedir. Bu çerçevede;

  1. Ülkemizde kanser tedavisinden tümüyle ücretsiz olarak yararlanabilmek için uyulması gereken kriterler nelerdir? Bu kriterler hangi kişi/kişiler ya da birim tarafından belirlenmektedir?
  2. Kanser tedavisi ücretlerinin karşılanması için gerekli tedbirlerin SGK bünyesindeki Geri Ödeme Komisyonu’nca karara bağlanması gerektiği, ancak güncel kanser ilaçlarının önemli bir kısmının bu kapsam dışında tutulduğu iddiaları doğru mudur?
  3. Yurtdışında birçok kanser hastasının kullanımına sunulan yeni tedavi yöntemlerini içeren güncel ilaçların, kur ve fiyatlama politikaları nedeniyle ruhsatlandırılmadığı gerekçesiyle kanser hastalığından müzdarip vatandaşlarımızın dünyadaki güncel tedavilerden yararlanamadığı iddiaları doğru mudur?
  4. Temmuz 2018 itibariyle Türkiye’de kanser tedavisi için ruhsat alan ilaçlar hangileridir? Bu ilaçlardan SGK tarafından ödemesi yapılanlar hangileridir? SGK ödeme kapsamına dahil edilmeyen ilaçların, kapsam dışı tutulmalarının gerekçesi nedir?
  5. Ülkemizde kanser tedavisi ile ilgili yaşanan önemli bir sıkıntı da hastanelerde uzman sağlık personeli ve kapasite yetersizliği sebebiyle sağlık hizmetine zamanında ve hızla erişilememesidir. 16 yıllık tek başına AKP iktidarı bu sorunu daha da artırmış, ciddi kanser emarelerinde dahi vatandaşlarımıza aylar sonrasına randevu verilmesine yol açmıştır. Yaşanan bu kapasite ve personel yetersizliği sorununun çözümü için atılması düşünülen adımlar nelerdir?
  6. Kanser ilaçlarına erişimde yaşanan sıkıntılar, kanser ilaçlarının karaborsaya düşmesine yol açmıştır. Kanser ilaçlarına erişimi kolaylaştırmak ve kanser tedavisini hem hukuken hem fiilen gerçekten ücretsiz yapmak için, yani anayasamızda belirtilen sosyal devlet ilkesini tekrar hayata geçirmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-0388s.pdf