15 Temmuz’da hasar gören TBMM ana binasının onarımı ve yıkılan halkla ilişkiler binası yerine yapılacak yeni inşaat için protokol imzalanan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği üyesi 32 firma arasında dikkat çeken isimler yer alıyor. CHP’li Ali Şeker, firmalar arasında kamuoyunun “imar talanıyla” yakından tanıdığı şirketlerin bulunduğuna dikkati çekerek, TBMM Başkanı Kahraman’ın “Sicilleri bozuk yandaş  şirketlerin imajlarını düzeltmeye çalıştığını” savundu.

CHP’li Ali Şeker, “Milletin binasını millet yapar” sloganıyla 15 Temmuz’da zarar gören Meclis binasının onarımı ve yıkılan eski halkla ilişkiler binası yerine yapılacak inşaatın yapımı için protokol imzalanan firmalar arasında kamuoyunun “imar talanıyla” yakından tanıdığı şirketlerin bulunduğuna dikkati çekti. Şeker, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın bu proje ile “Sicilleri bozuk yandaş şirketlerin imajlarını düzeltmeye çalıştığını” savundu.

TBMM’deki onarım ve yeni bina yapımı ile ilgi proje tartışma konusu olmaya devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TBMM’deki onarım ve yapım çalışmaları için Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile 24 Ağustos’ta protokol imzalandığını anımsattı.

Ali Şeker, TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman ile GYODER üyesi 32 firmanın oluşturduğu “Milletin Meclisini Millet Yapar Konsorsiyumu” arasında imzalanan protokole göre, oluşturulacak 50 milyon liralık fonla hasar onarımı ve 8-10 bin metrekarelik oturumu olan 4-5 katlı yeni binanın yapılacağını işaret etti.

Parsel parsel peşkeş çekenler

Ali Şeker, “Milletin meclisini millet yapar” diyerek sözde onarım işini üstlenenler arasında “çevre ve kamu kaynaklarını yağmalayan, hukuk tanımayan, parsel parsel peşkeş çekilen arazilerde imar planlarını delik deşik eden şirketlerin bulunduğunu” söyledi.Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ortaklık, şehirlerin geleceğini çalan sicilleri bozuk bir grup yandaş şirketin kendi halkla ilişkiler çalışmalarını yapmak için kurdukları bir ortaklıktır. Başkan İsmail Kahraman tarafından, bu şirketlerin kamuoyuna şirin gösterilmesi için yüce meclisimiz kullandırılmaktadır. Büyükşehirleri parsel parsel talan ederek halkın olan yüz milyarlarca lira şehir rantını ceplerine indiren rantsever, çıkarsever, vurguncu şirketler hayırsevermiş; meclisimiz de hayra muhtaçmış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.”

Kaçak Saray’a para var, Meclis’e yok

Kaçak Saray’ın yapımı için 1 milyar 970 milyon lira harcanırken, TBMM’nin onarım ve yeni bina yapımı için 40-50 milyon lira kaynak bulunamıyormuş gibi “sicili bozuk şirketlerin imaj düzeltme aracı olarak kullanıldığını” savunan Şeker, “Yüce Meclisimizin bu duruma düşürülmesini kınıyorum.Bu ayıba son verilmelidir. Bu protokol derhal iptal edilmeli ve Milletin meclisini milletin yetkilendirdiği TBMM, milletin bütçesiyle yapmalıdır.”

Sicili bozuk şirketler

Ali Şeker, onarım ve yapım çalışmaları için bağış yapacağı taahhüdünde bulunan 32 şirket arasında, İstanbul’un silüetini bozduğu için alınan traşlama kararları halen uygulanmayan 16:9 isimli inşaatla bilinen Astay Gayrimenkul, kumpas davaları savcısı Zekeriya Öz’ü Dubai’ye tatile gönderen, Fatih ormanlarını yağmalayan Ağaoğlu’nun yanı sıra, Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciasında 10 işçinin yaşamanı yitirdiği Torunlar’ın bulunduğuna dikkati çekti.

“FETÖ’cü şirket” de var

Ataköy sahilini yaptığı inşaatlarla halka kapatan Kuzu Grup ve Kiptaş’ın yanı sıra Cidde Merkezli Al Qemam Grubu’nun Türkiye’de kurduğu AkZirve Gayrimenkul’ün de GYODER’i oluşturan şirketler araksıda yer aldığına dikkati çeken Ali Şeker, sözlerini sürdürdü:

“DKY İnşaat ‘FETÖ sorduşturmalarıyla meşhur’ Dumankaya Grubu’nun bir ortaklığı. Şirketin yüzde 50’si 2014’de Amerikalı AGP Gayrimenkule satılmış. Dumankaya’nın 6 ortağının tüm mal varlığına TBMM ile protokolün imzalandığı 24 Ağustos’ta el konuldu. Meclis Başkanı, ‘FETÖ’cülerin bombaladığı Meclis’in onarımını, yine FETÖ’cülere yaptırarak’ bu şirketleri kamuoyuna şirin göstermeye çalışıyor.

Yakın zamanda 35 milyon dolara 6’ıncı gemisini aldığı iddia edilen Bilal Erdoğan ile amcası ve eniştesinin ortak olduğu Ortadoğu Grup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kurduğu ilişkiler nedeniyle hukukun işlemediği bir şirket haline gelen Eski AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’in şirketi Kiler GYO da dikkati çeken şirketler arasında.

2009 yılında Ayamama deresinin taşması nedeniyle 31 vatandaşımızın ölümüne yol açan sel baskınından sonra TEM bağlantı yolunun ortasına, koca binayı yapan Mar Yapı da konsorsiyum üyesi.