KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmayan yeni hekimlerin mesleklerini yapmalarını engelleyen 5. Madde değiştirildi. Tazminattan vazgeçildi ancak yeni hekimlere 450 gün çalışma yasağı getirildi.

AKP’nin sağlıkta şiddeti engelleme gerekçesi ile hazırladığını iddia ettiği ancak hekimleri mesleklerini yapamaz hale getiren düzenlemenin de yer aldığı yasa teklifinde değişiklik yapıldı. Hekimlerin “açlığa mahkumiyet” düzenlemesi olarak nitelediği ve günlerdir protesto ettiği 5. Madde’nin görüşmeleri sırasında verilen önerge kabul edildi. Hekimlerin tazminat ödeyerek mesleklerini özel hastanelerde sürdürmelerini öngören düzenlemeden vazgeçildi ancak bu kez de yeni mezun hekimlerden zorunlu hizmet yükümlülüğü olanların 450 gün süreyle çalışabilmeleri yasaklandı.

SGK anlaşmalı hastanelerde çalışabilecekler
AKP milletvekillerini önergeleri ile değiştirilerek TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddeye göre, KHK ile kamudan ihraç edilen hekimler SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde de çalışabilecek.Bu hekimlerin işyeri hekimliği yapabilmelerini de engelleyen “verdikleri raporların geçerli sayılmamasına” ilişkin düzenlemeden de vazgeçildi.

“3 bin hekimin işinden olmasını engelledik”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, BirGün’e yaptığı ilk değerlendirmede, “Israrlarımızla 3 bin hekimin işinden olmasını engelledik” dedi. İlgili maddenin tamamının geri çekilmesini talep ettiklerini ifade eden Şeker, “Tamamen çekilmesini talep ediyorduk. Bu kadar hekim açığı varken, Pakistanlı, Afgan hekimleri hastanelerimizde çalıştırıyorken, kendi hekimlerimizi evlere kapatmak kabul edilemezdi. İlk hâliyle tasarı 3 bin hekimi işinden edecekti. Bu çok büyük bir sıkıntıyı da beraberinde getirecekti. Israrlarımız üzerine geri adım atıldı. Bu maddenin tamamen geri çekilmesi gerekiyordu. KHK ile kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan yeni mezun doktorlardan devlet hizmeti yükümlüsü olanlara 450 gün doktorluk yapma yasağı getiriliyor” dedi.

Kaynak: Birgün

Yorum yap