65 yaş üzeri ve risk grubunda yer alan kişilere Covid-19 tedavisi için verilen bir ilaca ilişkin

Covid -19 kaynaklı 258 vefat ve 92.406 vakanın açıklandığı 17 Şubat 2022 tarihinde, salgının seyri, yeni tedavi uygulamaları ve yerli aşı Turkovac gündemi ile toplanan Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapılan basın açıklamasında 65 yaş üzeri ve/veya bağışıklığı baskılanmış vatandaşlarımız için ilaç dağıtımına başlandığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Açıklamada “Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımına başlanmıştır. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış vatandaşlarımıza Molnupiravir ilacının dağıtımı başlamıştır. Salgının en çok etkilediği 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın korunması salgın yönetiminin en büyük önceliğidir. Yeni ilacın kullanımı ve hatırlatma dozu aşılarının yapılması kayıplarımızı önemli ölçüde azaltacaktır. Vatandaşlarımız hafif başlayan ve seyreden hastalığı nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırabilmektedirler. Belirti tespit edildiğinde özellikle büyüklerimiz vakit geçirmeden test numunesi vermelidir. Molnupiravir etken maddeli ilacın kullanımına erken başlanması tedavi başarısını çok önemli ölçüde artırmaktadır. Testin hemen yapılması ve ilacın erken dönemde başlanması büyüklerimiz açısından kritik önemdedir.” ifadelerine yer verilmiştir. Açıklamanın hemen ardından Sağlık Bakanı tarafından sosyal medya üzerinden “Risk grubundakiler artık Molnupiravir korumasında. Dağıtımına başlanan Molnupiravir etken maddeli antiviral ilaç, bu dönemde belirgin risk grubunu oluşturan 65 yaş üzeriyle bağışıklığı baskılanmış kişilerde tedavi başarısını artırıyor. Erken tanı ve erken ilaç kullanımı önemli.” paylaşımı yapılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dışında MSD olarak bilinen ilaç şirketi Merck ve ortağı Ridgeback Bioterapötiks tarafından COVID-19 tedavisi için geliştirilen ve ağız yoluyla alınan antiviral bir ilaç olan Molnupiravir, SARS-CoV-2 tanı testi pozitif olan ve ciddi hastalığa yol açabilecek en az bir risk faktörüne sahip yetişkinlerde hafif ve orta şiddette COVID-19’u tedavi etmek için yetkilendirilmiş ilk oral antiviral ilaçtır. Ancak ülkemizde dağıtımı ve kullanımı başlayan molnupiravir ilacına ilişkin kamuoyunda cevaplanmayı bekleyen ciddi soru işaretleri mevcuttur. Bu çerçevede;

  1. Molnupiravirin etkinlik oranı nedir?
  2. Dünyada, COVID – 19 tedavisi için kullanım onayı alan, gerekli faz süreçleri tamamlanmış ve molnupiravire göre daha yüksek etkinlik oranına sahip olan başka antiviral ilaçlar mevcutken, bu ilaçlar içerisinden molnupiravirin seçilme sebebi nedir?
  3. Gerekli faz süreçleri tamamlanan diğer antiviral ilaçların da ülkemizde kullanım ve erişiminin sağlanabilmesi için yapılan çalışma ve girişimler nelerdir?
  4. Molnupiravir ilacının kullanımı için belirlenen hastalık grupları nelerdir? Bu hastalıkların belirlenmesinde nasıl bir yol izlenmiştir?
  5. 65 yaş altı ancak diyabet, kalp yetmezliği, KOAH gibi hastalıklara sahip bireylerin de molnupiravir ya da diğer etkinliği kanıtlanmış antiviral ilaçlara erişiminin sağlanması düşünülmekte midir?
  6. Bilim insanlarınca, bu tür ilaçların kullanım sürecinde, bireylere hanelerinde dağıtım yerine, hekim gözetiminde, birinci ya da ikinci basamak sağlık birimlerinde kontrollü ve denetimli bir şekilde kullandırılması gerektiği belirtilmektedir. Her tür ilaçta olduğu gibi, COVID-19 tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlarda da vatandaşların bilinçlendirilmesi, ilaç okur yazarlığının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda, bu ve benzeri ilaçların bilinçsiz kullanımı ciddi sorun ve sıkıntılara yol açma riski taşımaktadır. Bu tehlikenin önüne geçmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
  7. COVID-19 tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların emzirme döneminde, gebelik sürecinde ya da gebelikten belli bir süre önce kullanımının olası etkileri nelerdir? Bu süreçleri kapsayan kullanımların olası etkilerine yönelik yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların sonuçları nelerdir? Bu süreçleri kapsayan süreçlerde ilacın bilinçsiz şekilde kullanılmasının önüne geçmek için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-60296s.pdf