22/03/2022 tarihli Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, Adalet Bakanlığı yetkilisine sormak istiyorum; konut dokunulmazlığıyla ilgili 116’ncı madde var. Burada konut ya da iş yerinde bir suç işlendiğinde konut dokunulmazlığı, iş yeri dokunulmazlığı ihlal edildiğinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Böyle bir madde var ve sağlıkçılar da sağlık alanında yani çalıştıkları iş yerlerinde şiddete uğruyorlar, yüzde 99 böyle. Biz buralarda da bunlara yönelik şiddetin önlenmesi açısından sağlık kurum ve kuruluşları da iş yeri olarak öngörüldüğünde bu bir caydırıcı unsur olmaz mı? Yani, biz burada caydırıcılık arıyoruz yani sağlıkçıların iş yerlerinde şiddete uğramaması, hizmetinin aksamaması açısından bir güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Katalog suç da olsa sonuçta, bugün de istese hâkim tutuklayabiliyor yani kataloğa girmeden ama katalogda da olsa tutuklamayabiliyor. Burada, uygulamadaki problemler bizim için sıkıntı. Geçmişte çok ciddi şiddete uğrayan ancak kamuoyu baskısıyla Twitter’da kampanya yaptığınızda tekrar tutuklamaya sevk ediliyor. Twitter mahkemeleriyle değil de hukuku uygulayan hâkimlerin, savcıların bu konuda bir tutum alması bu şiddetin önünü kesecek yaklaşım olacak. Böylesi bir düzenleme yani konut ve iş yeri dokunulmazlığına… Sağlık kurum ve kuruluşları da sonuçta iş yeridir sağlıkçıların. Böyle konut dokunulmazlığı benzeri bir koruma buna fayda sağlamaz mı?

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Şimdi, tabii, bir eylemin suç teşkil edip etmeyeceği yasama Meclisinin takdirindedir. Burada, korunan hukuki menfaat ve ölçülülük kriterleri kıymetlidir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçunda, konutun kişinin hayatında ifa ettiği yer ve özellikle mahremiyeti çok kıymetlidir. Kapı kilitlidir, rızası olmazsa kimse girmez fakat iş yeri böyle değildir, iş yeri genel olarak alenidir, umuma açıktır, ihtiyaç sahipleri gelirler; dolayısıyla, korunan menfaat anlamında konut gibi addedilmesinin uygun olmayacağını değerlendiriyorum şahsen.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – İş yerleri için böyle bir düzenleme var ama yani iş yerinin dokunulmazlığına tecavüz olduğunda böyle bir ceza 116’ncı maddenin (2)’nci fıkrasında var.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Yani iş yerinin ortada olması gerekiyor, değil mi Sayın Vekilim?

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Yani tüm sağlık kurum ve kuruluşlarını da buna ilave ettiğimizde, bu iş yeri dokunulmazlığı çerçevesinde korumak mümkün olur mu diye bir düşüncemiz var. Yani maksat şiddetin önlenmesi, caydırıcı maddelerle bunun kamuoyuna duyurulması.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Yani, vatandaşın sağlık hizmeti almasını da engelleme ihtimali yok mudur Sayın Vekilim yani?

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Yo, şiddet uygulamıyorsa sorun yok. Yani şiddet uygulamıyorsa sorun yok ama şiddet uyguluyorsa, orada hizmet almak için gelen bir kişi, orada hizmeti verene bir saldırıda bulunuyorsa yani bu ciddi bir problem, diğerlerinin de sağlık hizmeti almasını engelliyor.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Yani, özel muayenehanesindeki doktora yapılan saldırı anlamında da o kamu görevlisi sayılıyor biliyorsunuz, korunuyor.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Tabii, korunuyor. Ancak dediğim gibi, yani bu dokunulmazlıkla bu maddeden dolayı da bir caydırıcı ek…

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Binasına girdiği için mi demek istiyorsunuz Sayın Vekilim?

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Girdiği için değil, girip şiddet uyguladığı için.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Ondan zaten ceza alacak.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şiddetten dolayı ceza alacak. Konut dokunulmazlığı hükümleri çerçevesinde iş yeri dokunulmazlığı çerçevesinde de…

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Ama işte şunu söylemeye çalışıyorum, yani “konut” dediğimiz meselede koruduğumuz hukuki yarar, evin mahremiyeti.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Ya da “iş yeri” de diyor.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Yani ilke olarak oraya kimsenin girmemesi gerekiyor. İş yerinin böyle bir özelliği yok demek istiyorum.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – İş yerinde de var ama benzeri bir… O maddede iş yeri var, iş yerinin yanına biz sağlık kurum, kuruluşlarını da koyduğumuzda, yani oraya girdi diye değil, o raya girdiğinde, şiddet uyguladığında.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Sanıyorum önergeniz var Sayın Vekilim.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Evet.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Bir inceleyelim müsaade ederseniz. Şimdi ikili konuşma gibi olmasın.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Maksat caydırıcı unsurları ortaya koyup şiddeti önlemek.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRÜ NİYAZİ ACAR – Bir inceleyelim müsaade ederseniz önergenizi.

https://www.tbmm.gov.tr/Milletvekilleri/UyeKomisyonKonusmaTutanakDetay?tutanakId=49650

Yasama Yılı: Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam ve 109 Milletvekilinin, Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4290) (Tali komisyon)
Birleşim: 27
Tarih: 5
Tarih: 22 .03.2022