2017 yılında ve 2018 yılının ilk altı ayında tespit edilen on sekiz yaş altı çocuk gebeliklerine ilişkin

2017 yılında ve 2018 yılının ilk altı ayında tespit edilen on sekiz yaş altı çocuk gebeliklerine ilişkin

2018 yılının Ocak ayında İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 aylık bir sürede 38’i 15 yaşından küçük olmak üzere yaşları 18’in altında 115 çocuğun hamilelik sebebiyle hastanede tedavi edildiği ancak bu durumun sorumlularca yetkili birimlere bildiriminin gereği gibi yapılmadığı ortaya çıkmış, yaşanan skandal toplumun geniş tepkisini çekmiştir.

Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen ulusal basına yansıyan bir diğer habere göre İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de benzer bir sağlık skandalı ve çocuk hakları ihlali yaşanmış, 2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakası adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmemiştir.

Çocuk evlilikleri, çocuk istismarı ve çocuk yaşta annelik ile mücadelede sağlık hizmeti sunmakla görevli kişilere yüklenen “suçu bildirme yükümlülüğü” büyük önem taşımaktadır. Ancak kamuoyuna yansıyan bu iki vakada dahi İstanbul gibi önemli bir metropolde 507 çocuk istismar mağduru olmuştur. Tüm Türkiye geneli göz önüne alındığında bu sayının sadece bir yıl içinde dahi birkaç binleri geçmiş olduğu şüphesi vatandaşların ortak kaygısıdır.

Konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, bahse konu suçun yani çocuk gebeliklerinin yetkililere bildirilmeme sebebi olarak çocukların gebe polikliniği ve doğumhane dışı birimlere başvurmuş olmalarının gösterilmesi ise ayrı bir eleştiri konusudur. Sağlık çalışanlarının ve hastane yöneticilerinin çocuk gebeliklerine ilişkin olarak suçu bildirme yükümlülüğü herhangi bir poliklinik ya da branş ile sınırlı değildir. Hangi polikliniğe ya da birime başvurmuş olursa olsun, 18 yaş altı gebelik teşhisi alan ya da gebelik şüphesi yaratan tüm çocuklara ilişkin olarak derhal yetkililere bildirim yapılmalıdır.

Bu çerçevede;

  1. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın yaşlara göre dağılımı nasıldır? Kayıtlara geçen en küçük gebe çocuk yaşı kaçtır?
  2. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında kayıtlara geçen 18 yaş altı gebe çocuklarımızın illere göre dağılımı nasıldır?
  3. 2018 yılı içerisinde ortaya çıkan ve yukarıda değinilen iki sağlık skandalı da göz önüne alındığında çocuk gebelerin yetkili makamlara bildirilmesi konusunda hastane yetkilileri ve sağlık çalışanları yalnızca gebe poliklinikleri ve doğumhanelere başvuran vakaları dikkate almaktadır. Gebe polikliniği ve doğumhanelere başvuran çocuk gebelerin yanı sıra çocuk polikliniği başta olmak üzere diğer branş ve polikliniklere başvuran çocuk gebelerin takip ve tespiti için alınan önlemler nelerdir?
  4. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında gebe polikliniği ve doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın illere ve hastanelere göre dağılımı nasıldır?
  5. Bu çocuklarımızın kaçı ile ilgili olarak sorumlu Sosyal Hizmetler Uzmanı vasıtasıyla İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’ne bildirim yapılmıştır?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-0382s.pdf