14/07/2021 tarihli Müsilaj Araştırma Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Ben, Bülent Şık ve arkadaşlarının yaptığı bu çalışmayla ilgili olarak… Bu çalışma, 2011’de yapılmış bir çalışma yani on yıl olmuş. Gıda güvenliği ve tarımsal alanlardaki su kirliliği ve çevre kirliliğini özellikle araştırmışlar yani on yıl önce yapılan bir araştırmanın verilerinin Tarım Bakanlığına gelmemiş olması da… Yani bilimsel bilgi kimsenin saklayacağı bir şey değil. İnsanlar kanser oluyor; Dilovası’nda kanser vakaları beklenenin 2 katına, 3 katına çıkıyor. Böylesi bir durumda, Tarım Bakanlığında bu bilgilerin olmaması korkunç bir ihmal, bence mutlaka bakanlıklar arası irtibata geçip o çalışmanın sonuçlarını elde etmek gerekir. 1.440 su örneği, 1.380 gıda örneği üzerinde çalışmışlar ve çok önemli sonuçlar da elde edilmiş bu çevre kirliliğiyle, gıda kirliliğiyle ilgili. Bu, Türkiye açısından çok önemli bir durum, Tarım Bakanlığı mutlaka bunların sonuçlarını alıp -bunlarla ilgili on yıl geçmiş- artık ne yapması gerekiyorsa önlem konusunda üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN MUSTAFA DEMİR – Bu sorunun muhatabı biraz da biz oluyoruz.

Şüphesiz, Bülent Şık Hoca’nın yaptığı çalışmaları biz Komisyon olarak Sağlık Bakanlığından talep edelim ve onu da değerlendirelim inşallah.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) – Başkanım, Dilovası’nda standartların üzerinde öyle bir kanser artışı filan söz konusu değil yani şimdi kayıtlara geçiyor, bu tür böyle altı dolu olmayan bilgileri kullanmak doğru bir ifade değil.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Verileri bir çalışalım.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) – Çalışıyor zaten, çalışıldı da.

Yani altı dolu olmayan bilgileri burada söyleyip de kayıtlara geçirip daha sonra da “Bu, kayıtlarda böyleydi.” deyip de dışarıda kullanmak doğru bir ifade değil. Lütfen, bu konuda biraz daha hassas olalım; ülke hepimizin, kent hepimizin. Dilovası’ndaki hava kirliliğinin ağır nedeni sanayiden ziyade, şehir merkezinden geçen D100 Kara Yolu ve otoyol. Şu anda Kuzey Marmara Otoyolu’yla birlikte bu oran ciddi anlamda da… Özellikle kente verilen egzoz gazı olayı ciddi anlamda azalıyor, kaldı ki verilere göre de ortalamanın üzerinde orada bir kanser olayı da söz konusu değil. Bunu ifade etmek istiyorum.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Ben de size cevap vermek istiyorum.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) – Ya, cevap vermenize gerek yok, varsa elinizde sağlıklı bilgi, koyun ortaya.

BAŞKAN MUSTAFA DEMİR – Peki, Ali Şeker Bey, buyurun.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli şubesinin açıkladığı istatistiğe göre 2017’de dünyada kanserden ölenlerin oranı, yani ölüm sıralaması içerisinde kanserin tuttuğu yer yüzde 12,5 iken Türkiye’de 12,9 dünya ortalamasında. Bu oranın Dilovası’nda yüzde 33,7’ye kadar çıktığı ifade ediliyor yani dünyadaki ortalamanın ve Türkiye’deki ortalamanın neredeyse 3 katı. Bizim görevimiz “Var.” “Yok.” demek değil, araştırmak, zararlarını önlemek. Bunu da ifade etmek istedim.

Teşekkür ederim.