12/11/2019 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Bakanım, değerli bürokratlar, değerli arkadaşlarım; Sağlık Bakanlığı bütçesini konuşuyoruz ama eğer şehir hastaneleri bu hızla kamu-özel ortaklığıyla devam etseydi tamamen şehir hastaneleri bakanlığı olacaktı bakanlık. Ne aşılamaya ne devlet hastanesinin çatısını aktarmaya 1 lira kalmayacaktı. Zararın neresinden dönersek kârdır. Sancaktepe’nin iptal edilmesi ve bundan sonra yapılacak şehir hastanelerinin de kamu-özel ortaklığı değil de genel bütçeden yapılması doğru olan. Yoksa biz çocuklarımıza korkunç borçlar bırakıyoruz. Burada kamu-özel ortaklığıyla yapılan 2010’dan başlıyor. 2010’dan önce 70 milyar dolarlık özelleştirme paraları harcandı, bundan sonra da çocuklarımızın parası harcanıyor. 2013’te korkunç bir sıçrama var, görüyorsunuz. 2013’te 25 milyar dolara yakın imzalanan sözleşme, ileride 100 milyar doların üzerinde bir bedel olarak karşımıza çıkacak.

Şimdi, dünyada en maliyetli 8 projeden 3 tanesinin Türkiye’de olması tesadüf değil. Dünyada da en fazla kamu ihalesi alan 10 şirketten 5’inin de Türkiye’de olması da tesadüf değil. Bu neoliberal yağmadan maalesef çocuklarımız çok mağdur olacak ve bunun bir an önce düzeltilmesi lazım. Pimi çekilmiş bir el bombası şehir hastaneleri ve bunun mutlaka imha edilmesi gerekiyor. Biz, eğer bu şekilde devam etseydik 142 milyar dolar ödeme yapacaktı yirmi beş yıl içerisinde çocuklarımız. Şu anda ne kadar? 95 milyar dolar. Düşünün, 15 milyar dolar kadar bir yatırım yapacaklar, sonra bir hizmet alımı garantisi vereceğiz, kira garantisi vereceğiz, işlettikleri o Migros’tu, AVM’ydi, onların kirasını alıp cebine koyacak ama bizim çocuklarımız onlara 95 milyar dolar şu anda 2022’ye kadar hayata geçecek, ihalesi…

BAŞKAN – Çok merak ettim, nasıl hesapladınız o 95 milyar doları.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Onu ben size açıklayayım. Şöyle ki: Şu ana kadar bizim bütçemizde kira bedeli ve hizmet bedeli olarak ödenen paralar var, 3 milyar 797 milyon dolar; 20 hastane için bu kadar. 30 hastane için olduğunda bu yıllık 5 milyar 695 milyon dolar olacaktı. Bunu da yirmi beş yıl için çarptığınızda 142 milyar 396 milyon 390 bin dolar. Bu da Sağlık Bakanlığının işte kira ödemeleri ve hizmet alımları için ayırdığı kalemlerden. Bunun içerisinde o firmaların aldığı kiralar -o AVM’lerden, otoparklardan vesaire- bunun içinde değil. Buradaki 11 milyar dolar şimdiye kadar 20 hastanenin verdikleri ama biz 95 milyar dolar bunlara alım garantisi vermişiz.

BAŞKAN – 20 hastaneye 11 milyar dolar mı ödedik?

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Evet, 11 milyar proje bedeli.

GÜRSEL EROL (Elâzığ) – Maliyeti.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, burada Sağlık Bakanlığının 2022’deki bütçesinin yüzde 27’si, neredeyse üçte 1’i tamamen bu ödemelere gidecek. Geçen sene çok az bir şey vardı, ondan önceki sene bu kalem hiç yoktu.

BAŞKAN – Siz, ama o rakamı, 95 milyar doları bir daha kontrol edin.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Biz kontrol ettik, siz de kontrol edin. Biz bunları nasıl buluyoruz? Bize “Bir fil var.” diyorlar, biz bacağını tutuyoruz, bir projeden, bir sözleşmeden gidiyoruz, ÇED raporundan; yurt dışına gönderilen ÇED raporundan bir sözleşmenin bir parçasını buluyoruz, başka bir finans kuruluşundan başka parçasını buluyoruz. Biz ufak bir fil var zannediyorduk, devasa bir fille karşı karşıyayız ve bu, sadece sağlığı değil, ülkenin ekonomisini çökertecek çok ağır, çok ciddi bir problem ve bizim çocuklarımıza bu kadar yük yükleme hakkımız yok. Müflis, iflas etmiş tüccar gibi yirmi beş yıl sonrasına çocuklarımızın ödemesi üzerine çek kesiyoruz. Ama biz diyoruz ki o çocuklara iş bulmak zorunda değiliz. Bu şehir hastaneleri…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Şeker, lütfen tamamlayınız.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – “15 milyar” dediniz, bu nasıl efendim?

ALİ ŞEKER (İstanbul) – 10 milyardı, 15 milyar olacaktı.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – Bugüne kadar.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Bugüne kadar proje bedeli 11 milyar dolar.

Bu senenin bütçesinde, 2022’nin bütçesinde 21 milyar 910 milyon lira. Bunun da 3 milyar 797 milyon 237 bin 88 dolar.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – 10 hastane için bu yıl ödeyeceğimiz toplam…

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Bu yıl değil, 2022 için diyorum ben.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – Bir dakika… Bir dakika… 10 hastane için diyorum. Bir dakika… Fiilî olan şeyi söylüyorum. 10 hastane için bütçeye 6,2 milyar konmuştu. Bizim harcadığımız 4,580 olacak.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – 6 milyar 150 milyon.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – 4,580 diyorum, 6,2 milyardı, 4,580.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – 6 milyar 150 idi.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – Dolardan bahsetmiyorum, TL’den bahsediyorum.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Kur düşürdük herhâlde.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – 2019’da 6 milyar 150. Devreye girmeyenler var.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – 4,580 diyorum, 10 tane hastane…

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Yok, devreye girmeyenler var. Planlamaya bu kondu. Haklısınız, planlamaya bu kondu ama.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA – 10 hastaneden bahsediyorum. 10 hastane için 6,2 milyar konmuş.

BAŞKAN – Peki, Sayın Bakan, teşekkür ediyorum.

Sayın Şeker, teşekkür ediyorum.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) – Sayın Bakan iki dakikasını yedi Sayın Şeker’in.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Hakkımız var daha bir dakika.

BAŞKAN – Verdim efendim süre.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Ama Bakanımız…

BAŞKAN – Peki, ilave bir dakika veriyorum, hadi buyurun.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, bu hastaneler nereye yapılmış? Bu hastaneler şehir içi turizme faydalı. Hani “Turizm için, sağlık turizmi için.” dediler ya. Hastaneye Bursa’da ancak taksiye gidilebiliyor, toplu ulaşım yok. Google’a baktım bugün yine değişti mi diye, maalesef yok. Bunların yer seçimi yanlış. Eğer siz şehrin dışında bu hastaneyi yaparsanız, buraya, sağlığa ulaşma maliyeti artar; insanların acil durumlarda, kalp krizi, travma gibi durumlarda hayatta kalma şansı azalır; kronik hastalar hastaneye gitmekten vazgeçer, sakatlanır ve bunun bedeli topluma daha ağır olur. Bir de şehrin bu kadar dışında yapılan hastanelere deprem gibi durumlarda ulaşamazsınız, hiçbir işinize yaramaz. Bu hastanelerin bir an önce kamulaştırılması lazım. Bir an önce kamulaştırılması lazım ki bu 95 milyar doları bedeli ödemeyelim. Aşağı yukarı o 95 milyar dolar 550 milyar liraya tekabül ediyor yirmi beş yıl boyunca hizmet alımı ve kira ödemesi için.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Şeker.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Bize maliyet olarak da artan, gittikçe artan bir maliyetleri var. Artık yeter!

Bir de bunu de söyleyeyim de Çapa ve Cerrahpaşa’nın bir an önce onarılması gerekiyor. Bu hayati önemde, Türkiye için de.