10/03/2020 tarihli Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Sayın Başkan, Sayın Bakanım, değerli arkadaşlar; biz bu Komisyon toplantısını geçen hafta istemiştik. Geçen hafta Sayın Komisyon Başkanımız “Böyle bir toplantının yeri değil, ileride gerekirse yaparız.” dedi. 9 muhalefet üyesinin olağanüstü toplantı talebinin… Bunun gecikmeyle de olsa yapılması olumlu ama keşke geçen hafta yapsaydık. Bu bilgilendirmenin bir an önce yapılması ve Bakanlığın aldığı tedbirlerin erkene alınmasıyla ne kadar ciddi, olumlu sonuçlar elde edildiğini biraz önce izledik. Onun için de bu konuda daha hassas davranmaya davet ediyorum Komisyonumuzun Başkanını. Komisyon Başkanının olağanüstü toplantı talebini reddetmek gibi bir durumu olmamalı, bundan sonra tekrar etmez diye umut ediyorum.

Şimdi, Sayın Bakanımız belirtti, burada bir Bilim Kurulu var ve Bilim Kurulu, oy birliğiyle, bilimin ışığında alınacak tedbirleri hayata geçirme konusunda bir çaba sarf ediyor. Bu sayede de Bakanlığın çalışmaları, Sayın Bakanımızın çalışmalarıyla da şu ana kadar teyit edilmiş bir vaka yok. Bu konuda bütün Bakanlık çalışanlarını, bu konuda emeği geçen Bilim Kurulu üyelerini tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum Türkiye adına.

Bunun Türkiye’ye gireceği muhakkak çünkü bundan kurtulmak yok. Mühim olan, bu gelen vakaların tespit edilip izole edilmesi, izole edilmediği takdirde İran da yaşanan örnekte olduğu gibi, İtalya da yaşanan örnekte olduğu gibi çok ciddi patlamalara yol açıyor ve hızla vaka sayıları binlere, onbinlere çıkabiliyor. Bunun için mutlaka alınacak tedbirler konusunda Meclisin de üzerine düşen görevler vardır. Bu konuda neler isteniyor Meclisten, nasıl düzenlemeler yapılabilir? Yasal bir gereklilik var mı bu konuda? Bir talepleri var mı? Bunu öğrenmek istiyorum.

Burada bizim özellikle yurt dışından gelenlerle ilgili idari bir yöntemle yani bunların sağlık ocaklarına giderek on beş gün rapor almaları değil de idari bir kararla -eğer yurt dışı riskli bölge seyahat öyküsü varsa- bu kişiler doğrudan izinli sayılabilmeli. Bununla ilgili bir düzenleme nasıl yapabiliriz? Yani boşuna hastanelere, sağlık ocaklarına, aile hekimlerine gidip, orada riski daha da artırıp daha da yayılmasına katkı vermesinler diye bu konuda bir çalışma yapılabilir.

Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda ne yapıyor? Temizlik konusunda yeterli müstahdemi yok, hijyen konusunda eksiklikler var. Bu konudaki açıkların bir an önce giderilip -öğrencilerin özellikle- böylesi bir salgın konusunda tedbirlerin alınması gerekiyor, üniversitelerde de aynı tedbirlerin alınması gerekiyor.

Millî Savunma Bakanlığının olası bir salgın durumuna yönelik bir hazırlığı var mı? Bir pandemi olduğunda bu konuda bir çalışma yapıyorlar mı?

Yine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapacağı “kontaminasyon” konusunda olsun, tıbbi atıkların giderilmesi konusunda olsun yaptıkları işler var mı? Bu konuda da bilgi alınmasında fayda var.

Yine, Tarım ve Orman Bakanlığının yapacağı işler var. Gıda ve riskli bölgelerden gelecek olan, yeni enfeksiyon kaynaklarının Türkiye’ye aktarımı konusunda ciddi bir çalışma yapması gerekiyor onların da.

Gençlik ve Spor Bakanlığının özellikle müsabakalar konusunda tedbir alması gerekiyor mu? Bu konuda Bakanlığın bir önerisi var mı?

Ticaret konusunda özellikle ciddi bir etkilenme söz konusu, dünyanın diğer ülkelerinden de ticaretimiz etkileniyor. Bu konuda da tedbirler alınması gerekiyor.

Özellikle yaşlı nüfusta yüzde 30-40’lara varan ölüm oranları var, 80-85 yaş üstünde. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda, huzurevlerinde özellikle ilave bir tedbir alıyor mu? Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor mu? Bunların hepsinin değerlendirilmesi gerekiyor ve bu kurumların da üzerine düşeni yapması gerekiyor ki daha büyük bir hasar almadan, el birliğiyle bu salgının üstesinden gelelim ve bundan sonra olası bu tür salgınlara da örnek olsun bu davranışlar.

Ben, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umut ediyorum ki en geç zamanda gelir ve en az hasarla atlatırız bu salgını.

BAŞKAN ŞENEL YEDİYILDIZ – Teşekkür ederim.

Ali Bey, size yazdığım yazıdaki ifadeleri okuyayım, siz karar verin: “Dilekçenizde belirtmiş olduğunuz konunun önemine binaen Komisyonumuz ilgili bakanlıkla görüşerek bir bilgilendirme toplantısı yapmayı planlamaktadır. Toplantı tarihi belirtildiğinde tarafınızı gerekli bildirim yapılacaktır.” diye bir cevap yazmışız.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, bu yazınızda “Komisyon sadece kendisine gönderilen kanun ve teklifleri değerlendirir ve onun dışında başka bir iş yapmaz.” gibi bir açıklama vardı, bu doğru değil. Böyle olağanüstü bir salgın döneminde Komisyonun da yapması gerekenler var, Meclisin de yapması gereken kanuni düzenlemeler olabilir. Bu konuda bir iş birliği içerisinde bu çalışmaları erkenden yapmamız gerektiğini düşündüğüm için ısrarla bu toplantıyı talep etmiştim.

Teşekkür ediyorum.