05/11/2018 tarihli Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, “Bu maddelerin satışı kamu sağlığı bakımından tehlikeli bir durum oluşturuyorsa, tehlike giderilinceye kadar geçici olarak işletme faaliyetten men edilir.” diyor.

Bu işletmeyi faaliyetten men edecek yer mülki amir mi, yoksa Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu mu oraya bildirecek, o önemli.

Şimdi, burada, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından idari para cezası ve idari yaptırım kararı verildiğinde yani ikisi birden verildiğinde, sanki bu durumda keyfiyet mülki idare amirine bildirilir, bunlardan sadece birisi sadece idari para cezası -ki orada da 2 bin lira mı, 20 bin lira mı, ne olacağı muğlak olan bir ceza- ya da işte kapatma kararı verildi, ilgili kuruma bildirilir ama burada, bunların herhangi birisi yapıldığında, o zaman -ki çoğu zaman faaliyetten kapatma da verilir, para cezası da verilir ya da sadece para cezası verilir- bu durumda da mülki idare amirine bunu bildirmeyebilirler.

Onun için, bunun “ve” yerine “veya” olmasının yazım kuralları açısından da daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Burada, işte, zehirli müessir maddelerin neler olduğunun da çok detaylı bir şekilde yazılması gerekiyor. Onun için, çok masum olan, kendi işiyle ilgili herhangi bir kimyasal maddeyi alıp kullananlar da burada zarar görebilirler. Onun için, bu konuda uzmanlık önemli, yetkin kişilerin bunları kullanması önemli. Onun için de özellikle, bazı toksik maddeleri kullanan alanlarda artık usta-çırak ilişkisiyle değil, gerçekten, yalnızca bunların mesleki eğitimlerinin verildiği kişiler tarafından kullanılması daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum. Onun için, bu değişikliğin yapılmasını öneriyoruz.