01/11/2022 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Teşekkür ederim.

Şimdi, cumhuriyetin 100’üncü yılında, artık gençlere emanet edeceğimiz bir dönemde gençlerin maalesef bütçesi yeterli değil. 13 milyon gencin Bakanlığı… Gençlerin sorunları çok ve gençler sorunlarına çözüm bulamadıkları için de maalesef Türkiye’yi bir bir terk ediyorlar. “Giderlerse gitsinler.” dediğiniz için de maalesef gidiyorlar ama o gidenler en yetişmiş, en seçkin gençler ve bu gençlere kucak açan bir ülke olmadığı için de bu Avrupa bunlara kucak açıyor. Aslında, geleceğimize yönelik çok ciddi bir kayıp içerisindeyiz.

Bu gençlerimize biz istihdam imkânı veremiyoruz, vermiyoruz ve mülakatla maalesef, bu gençleri elediğimiz için -hakkaniyetli bir sistem olmadığından, sorular sürekli çalındığından- gençler artık ülkeye güvenmiyorlar.

Gençler eğlenemiyorlar. Gençler eğleneceği zaman da bu yıl 20’ye yakın festival ve konser yasaklandı.

“Gençlerin Bütçesi Gençlerde” diye bir çalışma yapmıştınız. Orada başlıkların altında ne barınma sorunu ne istihdam sorunu ne gençlerin geçinme sorunuyla ilgili bir başlık yoktu, zaten siteye de şu anda ulaşılamıyor.

4,5 milyon öğrenci var. Daha önceki Bakanımız da yurt konusunda çok iddialar ortaya koymuştu, maalesef o iddialar sizin dönemizde de onun döneminde de gerçekleştirilmedi. 800 bin yurt kapasitemiz var. 4,5 milyon öğrenci sadece lisans öğrencisi; yüksek lisans ve ön lisans, doktora yapanlar bunun içinde değil. Ama maalesef, sadece 800 bin kapasiteyle biz bu gençlere yer vermeye çalışıyoruz. O yurtları da ranza sistemine çevirip, sosyal alanları da kalınacak şekilde ayarlayıp gençlere maalesef, sosyalleşecekleri yer de bırakmıyoruz.

İstanbul’da Kredi ve Yurtlar Kurumunun sadece 22 yurdu var. 39 ilçesi olan İstanbul gibi bir şehirde maalesef sadece 22 yurt var. Bu, sistemli olarak önemsenmedi ve maalesef yurt sorunu giderilmek yerine, gençler o tarikatlara, o vakıflara teslim edildi. Onun için artık öğrenciler, öğrencievi de tutamıyor çünkü kiralar çok anormal arttı.

“Gençler iş beğenmiyor.” diyorsunuz, hâlbuki gençler kendi eğitimlerine uygun bir planlama yapılmadığı için iş bulamıyorlar.

Hemen şu Çankaya Kapısı’ndan çıktığınızda 200 metre aşağıda Goethe Enstitüsü var ve oranın önü hep dolu, hep kuyruk; insanlar dil öğrenip bir an önce kendi geleceklerini kurtarma peşine düşmüş durumdalar.

Bizim TÜİK istatistikleri uzun zamandır yayınlanmıyor. TÜİK istatistiklerinde en çok göç edenler 25-29 yaş arası, geleceğini başka ülkelerde arayanlar.

Bir başka sorun da İstanbul’da Avcılar ilçesinde 16 futbol kulübü var, sadece 1 tane stat var. 16 spor kulübü orada antrenman yapıyor, orada maç yapıyor, dolayısıyla yetmiyor, o da şehrin yani ilçenin bir ucunda. Amatör spor kulüpleri mutlaka desteklenmeli, gençler uyuşturucu batağına teslim edilmemeli.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Son yarım dakikanız.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Gençlerin sosyalleşeceği, spor yapabileceği alanları artırmamız gerekiyor. Bu konuda da en büyük sıkıntılı ilçe İstanbul’da maalesef Avcılar. Bu sorunun da bir an önce çözülmesi gerekiyor.

Teşekkür ediyorum.