Mühendis ve Mimarlar Arasında İşsizlik Artıyor

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, mühendislik, mimarlık, şehir planlama ve ilgili alanlardan mezun gençlerin işsizlik sorununa dikkati çekerek Meclis Başkanlığı’na bu sorunun bir an evvel çözülebilmesi için araştırma önergesi verdi. Ülke gençliğinin en önemli sorunu olan işsizlik sorununun mühendis, mimar ve şehir planlama mezunları için de önemli bir sorun olduğunu belirten CHP’li Şeker, Meclis’in bu konuyu bir an evvel ciddiyetle ele alması gerektiğini belirtti.

Makine mühendisi, endüstri mühendisi, mekatronik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisi, inşaat mühendisi, kimya mühendisi, gıda mühendisi, çevre mühendisi, orman mühendisi, fizik mühendisi gibi mühendislik dalları ile mimarlık, şehir planlama gibi uzmanlık alanlarının ülke kalkınmasında önemli bir payı olduğunu belirten CHP’li Şeker, “Ülkemizde ise mühendislerin toplumdaki etkinliklerinin gelişmiş ülkelerin konumunda olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Günümüzde istihdam süreçlerinde mühendisler yeterince yer alamamaktadır. Ayrıca son 18 yılda, lisans ve lisans üstü eğitiminde nitelik yerine niceliği önceleyen AKP politikaları sonucunda, mühendislik eğitimi gören genç sayısında da işsiz sayısında da hızlı bir artış yaşanmaktadır. Bu da ülkemizde yetişen nitelikli ve genç iş gücünün beyin göçü yolu ile yurtdışına gitmesine sebep olmaktadır.” dedi.

CHP’li Şeker, Önergesinde Aşağıdaki Bilgilere Yer Verdi:

2013/14 eğitim yılında mühendislik ve ilgili bölümlerine 76.704 öğrencinin yeni kaydı yapılırken, bu sayı 2018/19 eğitim yılında 107.510’a kadar çıkmakla birlikte 2019/20 eğitim yılında 89.816 olmuştur.

Aynı yıllarda mühendislik ve ilgili alanlardaki toplam lisans öğrencisi sayısı 337.803’ten 488.544’e çıkmıştır.  Yani ilgili alanlarda, yarım milyona yaklaşan bir öğrenci sayısı mevcuttur.

Yine YÖK verilerine göre, aynı yıllarda mezun öğrenci sayılarında da yaklaşık %67’lik bir artış olmuştur. 2013/14 eğitim yılında mühendislik, imalat ve inşaat alanlarından mezun öğrenci sayısı 43.717 iken 2018/19 eğitim yılında 73.288 olmuştur.

Ancak öğrenci ve mezun sayısında yaşanan artışa paralel bir artış ne yazık ki istihdam süreçlerinde yaşanamamıştır.

TÜİK İşgücü istatistiklerine göre mühendislik ve mühendislik işleri alanlarından mezun olup iş bulamayan işsiz sayısı 2009 yılında 44 bin iken 2019 yılında 113 bine yükselmiştir.

2013 yılında %8,4 olan işsizlik oranı, 2019 yılında yükselerek %12,1’e çıkmıştır. Yani her 100 mezundan 12’si işsizdir.

İmalat ve işleme alanlarına ait işsizlik verileri ise daha vahimdir. Bu alanda işsizlik oranı %17.1’e kadar çıkmıştır. Yani her 100 mezundan 17’si işsizdir.

Mimarlık ve inşaat alanlarından mezun olanlara bakıldığında da %18 gibi bir işsizlik oranı görülmektedir. Yani her 100 mezundan 18’i işsizdir.

Resmi verileri değerlendiren CHP’li Şeker, “ülkemizde mühendislik, mimarlık, şehir ve bölge planlama gibi alanlardan mezun yüzbinlerce gencimizin ciddi bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya olduğu açıkça görülmektedir. 2020 yılı ile birlikte pandemi koşullarının etkisi ile bu oranların daha da olumsuz hale geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Gençlere uygun istihdam koşullarının sağlanamaması beyin göçünü artırmaktadır. Türkiye’den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre %2 artarak 330 bin 289 oldu. Türkiye’den yurt dışına giden nüfusun 84 bin 863’ü T.C. vatandaşı. Türkiye’den göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında, en fazla göç edenlerin %15,2 ile 25-29 yaş grubu olduğu görülüyor. Bizim beyin göçünü tersine çevirecek adımlar atmaya ihtiyacımız var” diyerek Meclis’in bir an evvel bu konuyla ilgili tedbir alması gerektiğini belirtti.