24 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavında (TUS) soruların sınavdan kısa bir süre sonra noktası ve virgülüne kadar sosyal medyada ve internet üzerine dolaşıma sokulduğu iddiaları üzerine konuyu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelttiği bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, bu şaibeli durumun bir an evvel aydınlatılması gerektiğini savundu.

ÖSYM eliyle yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) adayların, tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini yoklayan sorular bulunmaktadır. Sabah Temel Bilimler Testi (120 soru), öğlen Klinik Bilimler Testi (120 soru) olmak üzere bir günde uygulanır. TUS’un amacı bu sınav sonucuna göre tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmektir. Aldığı nitelikli tıp eğitimini uzmanlık eğitimi ile sürdürmek isteyen çok sayıda hekim bu sınavlarda ter dökmektedir. Ülkemizde tıp alanının kalitesinin artması ve modern tıp bilimlerine aşina hekimlerin yetiştirilebilmesi için de TUS ayrı bir öneme sahiptir. Ancak 24 Şubat 2019 tarihinde yapılan TUS birçok şaibeli duruma yol açmış, hekimler arasında ve kamuoyunda soruların FETÖ’nün egemen olduğu zamanlardaki gibi sızdırıldığı endişelerini yaratmıştır.

“ÖSYM, AKP öncesinde toplumun en çok güven duyduğu kurumların başında gelirken günümüzde hatalı sorular, sızdırılan sınavlar, cemaat evlerinde ezberletilen sorular ile adından söz ettirir olmuştur” diyen CHP’li Şeker, ÖSYM’nin eski başkanlarından ve 2010 KPSS skandalının baş aktörlerinden olan Ali Demir’in FETÖ’den yargılandığını hatırlattı.

2010 KPSS skandalının ardından ÖSYM’nin göstermelik güvenlik tedbirleri açıkladığını ama organize kopya ile mücadele etmediğini söyleyen CHP’li Şeker, “ÖSYM adayların sınav binasına üzerinde marka etiketi olan su şişesini sokmalarına dahi izin vermiyor ama sorular noktasına, virgülüne kadar sınavın hemen ardından internette dolaşıma sokuluyor. Son TUS’un ardından yaşananlar bir kez daha sınavlarda salon içerisinde yaşandığı iddia edilen kopya işlemlerinden ziyade soru sızdırılması vakalarının önüne geçilmesi gerektiğini gözler önüne serdi” diye konuştu.

Yine ÖSYM, Yine Sızdırılan Sorular!

24 Şubat 2019 tarihinde yapılan son TUS sorularının ÖSYM tarafından 26 Şubat 2019 tarihinde, saat 16:20 civarı adayların erişimine açıldığını hatırlatan CHP’li Şeker, “Ancak ÖSYM’nin soruları erişime açmasından önce TUS’ta yer alan 240 sorunun tamamı, eksiksiz, hatasız ve sınav kitapçıklarında yer aldığı şekli ile internet ortamında dolaşıma girmiş, çeşitli toplu mesajlaşma uygulamalarında paylaşılmaya başlanmış. TUS’ta ter döken ve emeklerinin karşılığını almak için heyecanla bekleyen hekimlerin iddialarına göre mesajlar sınav bitiminden yaklaşık bir saat sonra gönderilmeye başlamış. Bu da sınav kitapçıklarının ve dolayısıyla TUS sorularının gerektiği gibi korunamadığını ve sınav öncesi sızdırıldığını ortaya koyuyor” dedi.

Kendisi de hekim olan CHP’li Şeker, TUS’ta yer alan soruların detaylı, uzun ve teknik sorular olduğunu belirterek “Bu soruların, ÖSYM’nin birebir sorduğu şekli ile, noktasına, virgülüne dek ezberlenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla dersanelerin ‘Hocalarımızı sınava sokup ezberlettik’ savunması insan aklı ile, kamuoyu ile, sabahlara dek TUS’a hazırlanan hekimler dalga geçmek demektir. İsmi şaibeye karışan dersanelerin ‘İt ürür, kervan yürür’ diyebilmesi de binlerce hekimin emeğinin, çalışmasının hiçe sayılması anlamına geliyor” dedi.

FETÖ’nün ÖSYM’ye Çektiği Kopya Hattını Hatırlattı

15 Temmuz’un ardından Ankara Bilkent’teki ÖSYM’nin soru hazırlama odasından, Etlik’teki Turgut Özal Üniversitesi’ne gizli elektronik hat çekildiği ve bu hat ile sınav soruları hazırlandığı anda FETÖ’ye ait bu üniversitedeki bilgisayara aktarıldığı ortaya çıkmıştı. CHP’li Şeker, “Yaşanan son skandal, kamuoyunda ‘Bu sefer de AKP’nin göz yumduğu yeni cemaatler mi ÖSYM’ye hat çekti?’ sorusunu akıllara getiriyor. Bu şüphelerin ortadan kaldırılabilmesi için bir an evvel konuya ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlatılmalı” dedi.

CHP’li Şeker, Ziya Selçuk’tan Aşağıdaki Sorulara Yanıt İstedi:

  1. 24 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen TUS’a ilişkin olarak kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu şaibeli duruma ilişkin olarak herhangi bir idari ya da adli soruşturma başlatılması düşünülmektedir?
  2. İnsan aklı ile ezberlenmesi mümkün olmayan soruları hocalarına ezberlettiğini iddia eden özel eğitim kurumunun TUS sorularını nasıl elde ettiğinin açığa çıkması için ihbar ya da şikayette bulunulması düşünülmekte midir?
  3. 2002 yılından bugüne dek ÖSYM’nin şaibe karışmamış tek bir sınav dahi gerçekleştirememiş olması ÖSYM içerisinde ciddi bir denetim mekanizmasının işletilemediğinin göstergesidir. Son TUS skandalının ardından ÖSYM’ye yönelik olarak ciddi ve gerçekçi bir denetim mekanizmasını yürürlüğe sokmayı düşünüyor musunuz?
  4. İlgili sınavda herhangi bir organize kopya ve usulsüzlük eyleminin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ve sınav sorularına sınav öncesinde ulaşılıp ulaşılmadığını tespit etmek amacıyla başlatılmış bir inceleme ya da soruşturma mevcut mudur?
  5. Hekimlerimizin eğitim süreçlerinde yaşanan böyle bir skandalı açıklığa kavuşturmak ve sorumluları cezalandırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Kaynak: Yenisoluk

Yorum yap