CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, Ankara’da 100’e yakın hayvanın şarbondan öldüğü ve şarbonun ölümcül olabileceği belirtilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de, şarbonlu hayvan ithal eden firmaların açıklanmasını istedi.

CHP ‏Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, şarbon vakalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

CHP’den ithal et eleştirisi

Türkiye’yi alarma geçiren şarbon hastalığının tehlikelerine dikkat çekilen toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “2010 yılında bu yana 6.6 milyon baş hayvan ithal ettik. Ayrıca 273 bin ton hazır kırmızı et aldık. 2010 yılında başlayan ithalatta, 2011 yılında Polonya’dan gelen hayvanlarda deli dana hastalığı çıktı. 2014 yılında mavi dil hastalığı çıktı. Sonrasında ise Bulgaristan sınırında veba hastalığı tespit edildi. Son olarak şarbonlu hayvanlar yurda girdi” dedi.

Sarıbal, şarbonun toprakta ve otta var olabilen bir bakteri olduğunu aktararak, “Sadece elbette ithalat üzerinden geldiğini söylemeyeceğiz ama birçok hastalığın denetimsiz ve kontrolsüz olarak ithal hayvanlar üzerinden toplum sağlığını tehdit ettiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Şarbon ölümcül olabilir”

TTB Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise şarbon hastalığının ölümcül olabileceğini belirterek, “Özelikle solunum ile bulaşan şarbon hastalığı ölümcüldür. Hastanın kurtulma oranı düşüktür” diye konuştu.

“Ankara’da 100’e yakın ölen hayvan var”

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Ali Şeker de, şarbonun insan ölümlerine yol açabilecek bir hastalık olduğunu belirterek, bu nedenle herkesin üzerine düşeni yapmak durumunda olduğunu kaydetti.

Şeker, “Şarbon hastalığı önlemi alınmazsa yayılabilir, ölümlere neden olabilir. Ankara’da 100’e yakın ölen hayvan var. Türkiye’de işsizlik had safhada, meralar kuruyor. Biz dolarla dışarıdan et alıyoruz” dedi.

Virüsün akciğer veya sindirim sistemine yerleşmesi halinde çok daha öldürücü olabildiğini vurgulayan Ali Şeker, “Hastalıklı hayvanların etleri mutlaka güvenli şekilde imha edilmeli” ifadesini kullandı.

Kaynak: Gıdahattı

Yorum yap